Nauka u selu Odmor u Srbiji,Prvi Deo

Prvi oblici ruralnog turizma zabeleženi su u 19. veku kada su ljudi odlazili u prirodu kako bi lakše podneli pritisak koji je donosio naporan rad u fabrici. Ipak proći će dosta vremena do pojave organizovanog ruralnog turizma u Evropi.

Francuska se smatra začetnikom ove vrste turizma jer je u jednom od njenih najlepših delova u Provansi, 1951. godine formirano prvo turističko, seosko, porodično gazdinstvo. Od tada do danas ruralni turizam je postao strateški i državni interes u mnogim evropskim zemljama. Francuska, Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Italija, zajedno čine oko 80% ukupnog tržišta ruralnog turizma na starom kontinentu ali se ubrzano razvijaju i Estonija, Letonija i Litvanija.

Ekipa emisije Nauka u selu posetila je Kosjerić jednu od prvih opština u Srbiji u kojoj su organizovano počeli da se bave seoskim turizmom. Kakva je turistička ponuda danas u Kosjeriću, ko su gosti koji dolaze u stara seoska domaćinstva koja se već četiri decenije bave turizmom a ko posećuje nova etno naselja? Može li turizam da podstakne privredni razvoj pitali smo učesnike treće međunarodne konferencija koja je održana na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji.

O poziciji ruralnog turizma u Srbiji i Evropi razgovarali smo sa Vladimirom Ivanovićem, urednikom portala selo.rs.

Vodimo vas i u Vojvodinu koja je postala omiljena turistička destinacija za stanovnike regiona.

Urednica emisije Aleksandra Šarković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво