Obrazovno ogledalo : 4 Industrijska rev.

Budućnost je stigla! Stojimo na vratima četvrte industrijske revolucije koja je već uveliko uzela maha, a predviđa se da će promeniti svet! Simboli prethodnih su parna lokomotiva, električna struja i kompjuteri, a četvrti treba tražiti u totalnoj automatizaciji proizvodnje. U tom procesu, uloga čoveka seli se u upravljanje kompjuterima.

Četvrta industrijska revolucija neće promeniti samo naše kontakte sa mašinama, već će iz korena promeniti i naš način života, način na koji radimo i društvene odnose. Posledice revolucije uticaće na poslovno okruženje i tržište, nejednakost u prihodima, ali i geopolitičku budućnost posla. Na Mašinskom fakultetu u Beogradu održana je konferencija na kojoj su okupljena cenjena imena iz sveta novih tehnologija, a koje vam predstavljamo u novom Obrazovnom ogledalu.

Veliki napredak četvrta industrijska revolucija donosi na polju nanotehnologije, neurotehnologije, veštačke inteligencije, biotehnologije, razvoja sistema skladištenja energije, dronova i 3d štampača, te novih materijala. Nosioci četvrte industrijske revolucije mogu se prepoznati lako - maheri su za tehnologiju i kontinuirano se obrazuju.
Procenjuje se da bi četvrta industrijska revolucija mogla da donese 14,2 milijarde dolara svetskoj ekonomiji u narednih petnaest godina. Prilagođavanje brzim tehnološkim inovacijama i praćenje savremenih tokova je neizbežno u savremenom društvu. Kada tehnologija bude zagazila u baš sve pore naših života, neminovnost je da postanemo deo njenog toka. Način za to je edukovanost, promena sistema obrazovanja, kontinuirano učenje i ovladavanje tehnologijama koji će olakšati naše živote i poslove.

Urednik Opšteobrazovne redakcije: Zoran Živković
Urednik emisije: Vinka Marinović
Voditelji: Vinka Marinović i Ivana Milenković
Reditelj: Ivan Pecikoza

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво