Читај ми!

Velikani: Vladimir Ćorović (1885-1941)

Uoči balkanskih i Prvog svetskog rata Vladimir Ćorović se pridružio novom naraštaju u BiH, mladim, svežim i poletnim intelektualcima, koji su stremili zajedništvu Muslimana, Srba i Hrvata.

Te ideje austrougarski režim smatrao je vrlo opasnim. Da bi ih osujetio, pokrenuo je niz veleizdajničkih sudskih procesa. Na banjalučkom procesu podneta je tužba protiv Vladimira Ćorovića. Osuđen je na dugogodišnju tešku robiju. Amnestiran je nakon tri godine. Od proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca njegov društveni uticaj naglo je rastao.

Veliki broj Ćorovićevih dela nije ugledao svetlost dana. "Ostavio je u rukopisu", prema rečima Radovana Samardžića, "toliko spisa, dobrim delom već pripremljenih za štampu, da bi samo to za nekog drugog naučnika značilo dobar životni bilans." Veliki deo prepiske odneli su Nemci. Na spisku neprijatelja Trećeg rajha koje u Jugoslaviji treba ukloniti njegovo ime je na prvom mestu. Sudbina je odredila drugačiji životni epilog ovom univerzalnom naučniku. Imao je 56 godina kada je poginuo u avionskoj nesreći iznad Grčke 12. aprila 1941. Ostale su njegove proročanske reči: "U nas je pre bilo i suviše traganja za onim, što nas je rastavljalo. Danas moramo tražiti ono što nas spaja. U ostalom, ne moramo tražiti. Mi imamo samo da nastavimo delo, koje su naši mudri i vidoviti predčasnici davno već počeli i gotovo dogradili, a koje smo mi, u danima svog naivnog nacionalnog slepila, potcenjivali ili nipodaštavali uopšte..."

Urednik i scenarista: Momir Karanović
Reditelj: Ivan Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво