Velikani - Dragutin Gavrilović

Po završetku Vojne akademije unapređen je za komandanta 10. Pešadijskog puka Prve moravske divizije.

U toku borbi za odbranu Beograda u oktobru 1915. major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred, da bi ispred kafane "Jasenica" na Dorćolu svojim vojnicima izdao čuvenu zapovest: "Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu!".

U neravnopravnoj borbi major Gavrilović je teško ranjen. Preživeo je zahvaljujući tome što su ga telima štitili njegovi vojnici. Teško ranjeni major uspeo je da preživi i albansku golgotu, da bi se potom lečio na Krfu. Posle proboja Solunskog fronta vojvoda Bojović ga je, zbog izuzetne hrabrosti, predložio za viši čin. Vojvoda Stepa Stepanović nije to prihvatio, uz obrazloženje da je "previše mlad". Vojnu karijeru završiće u činu pukovnika.
Pred početak Drugog svetskog rata, general Dušan Simović nudi pukovniku Gavriloviću i generalski čin i mesto ministra vojnog, ali je on to odbio uz obrazloženje: "Predlog me ne interesuje, jer ja sam vojnik". Zarobljen je 1941. U nacističkom logoru dočekaće kraj rata. Iako mu je, kao najstarijem logorašu ponuđeno da prvi napusti logor, on je odbio. Želeo je da iz logora izađe poslednji. Mnogo je neproverenih priča o događajima po njegovom povratku u Beograd...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво