Читај ми!

Velikani - Stefan Prvovenčani

"Bio je mudar i darovit čovek, vaspitan u vizantijskom duhu, pri tome okretan diplomata i obazriv vojskovođa, svakako jedan od najdarovitijih ljudi među Nemanjićima", zapisao je Konstantin Jireček.

Kao srednji sin Stefana Nemanje, bio je najviše uz oca. Stariji, Vukan, upravljao je Zetom, a mlađi, Rastko, Humom. Sva trojica vaspitavana su kao vladarska deca, u duhu davnašnjih kulturnih tradicija dvorskog društva. Zato su i umeli da razborito razmišljaju i dobro da pišu.

Stefan je u početku delio vlast sa starijim bratom Vukanom. Posle dugih bratoubilačkih borbi, braća će se pomiriti nakon prenosa očevih moštiju iz Hilandara u Studenicu. Stefan je od rimskog pape Honorija III stekao "kraljevski venac". Tim činom postao je prvovenčani srpski kralj. Svečano ga je, na saboru u njegovoj zadužbini, manastiru Žiči, krunisao mlađi brat Sava, prvi srpski arhiepiskop. Na samrti se, po nemanjićkom običaju, zakaluđerio. Sahranjen je u očevoj zadužbini, manastiru Studenici. Zato je i nazvan Svetim kraljem Studeničkim...
Monah Teodosije, istaknuti srednjovekovni srpski pisac, opisao ga je rečima: "... U vojsci iskusan i hrabrošću udivljen, kada seđaše u čelu trpeze veseljaše blagorodnike bubnjevima i guslama, a negovaše mnogo i književnost, i uz to beše vrlo razuman i vešt pripovedalac...".

Urednik i scenarista: Momir Karanović
Reditelj: Ivan Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво