Istorija nauke: Jovan Cvijić

U serijalu "Istorija nauke", svojevrsnom TV leksikonu naučnika u kojem su portretisani velikani i utemeljivači naučnih disciplina u Srbiji, ova epizoda posvećena je Jovanu Cvijiću.

Geograf, geomorfolog, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, ali i član više inostranih akademija nauka, Jovan Cvijić je bio i počasni doktor mnogobrojnih prestižnih evropskih univerziteta.

Neumorni putnik i istraživač, sledbenicima je ostavio kapitalna dela o Balkanskom poluostrvu i južnoslovenskim zemljama. Najbolji poznavalac ovog regiona i ekspert za etničke probleme i granice, bio je agilni učesnik Mirovne konferencije 1919. godine.
Suvereni poznavalac nekoliko naučnih disciplina istraživao je i etnografska, privredno-geografska i društveno-politička pitanja koja su bila aktuelna u balkanskim relacijama toga vremena.
"Ukoliko iz veće istorijske daljine bude posmatran moj rad - od strane boljeg naučnika, moći će se i bolja ocena moga rada dati. Ali, ja nikada ne zaboravljam ovo: kada se uzmu dugi razmaci vremena - sve su istine privremene!"

Emisija je snimana u Muzeju Jovana Cvijića, Rektoratu i Arhivu SANU. Lik velikana "oživeo" je Rade Herceg. Urednica i scenaristkinja je Borislava Nikolić, a reditelj Ivan Milanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво