Istorija nauke - Mihajlo Petrović Alas

Mihailo Petrović (Mika Alas) 1868-1943 matematičar, naučnik, profesor, preteča kibernetike, osnivač beogradske matematičke škole, akademik, ali i moreplovac, putopisac, književnik, alas i violinista. Jedan je od srpskih velikana, koji su pripadali svetskoj naučnoj eliti.

Stručnjak za diferencijalne jednačine, predavao je mnogobrojnim generacijama studenata i podizao nastavni i naučni kadar u matematičkim naukama. Kada je 1905. godine Velika škola prerasla u Beogradski univerzitet, bio je među prvih osam profesora, koji su birali ostale predavače. Pet godina kasnije, pod njegovim nadzorom, počelo je stvaranje beogradske matematičke škole. Na Svetskoj izložbi u Parizu, naučnoj javnosti je prikazao hidrointegrator, prvi analogni hidraulični računar u svetu, i za taj izum bio je nagrađen zlatnom medaljom.
Težnja ka otkrivanju analogije između tehničkih i bioloških sistema, vodila je ovog naučnika otkrivanju univerzalnog naučnog jezika. Njegovo delo Elementi matematičke fenomenologije, bilo je preteča nove naučne discipline, koju je tada malo ko razumeo. Alasova fenomenologija još čeka prave tumače.

Zoran Šćekić u ulozi Mike Alasa 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво