Istorija nauke - Milutin Milanković

Milutin Milanković (1879-1958) naučnik koji je rešio tajnu ledenog doba i utemeljio savremenu klimatologiju. On je omogućio matematičku rekonstrukciju klimatske prošlosti i dokazao presudni uticaj Sunca na zemaljska dešavanja. Profesor nebeske mehanike i teorijske fizike, predložio je reformu kalendara i bio neumorni putnik kroz vasionu i vekove.

U bečkoj Tehničkoj školi završio je studije, a 1904. godine postao prvi doktor tehničkih nauka srpskog porekla. U tamošnjoj uglednoj kompaniji bavio se izgradnjom brana i mostova od armiranog betona, i u toj oblasti je postigao zadivljujuće rezultate. Posle nekoliko godina napustio je Beč i prihvatio profesuru na Beogradskom univerzitetu, nasledivši profesora Kostu Stojanovića na Katedri za primenjenu matematiku, racionalnu mehaniku, nebesku mehaniku i teorijsku fiziku.

Za vreme rata 1914. godine, budući da je bio interniran u Budimpeštu, u Biblioteci Mađarske akademije nauka, prilježno je istraživao temperature planeta sunčevog sistema i solarnu klimu. Napisao je monografiju pod nazivom Matematička teorija toplotnih pojava, nastalih sunčevim zračenjima - i objavio je u Parizu.
Otac matematičke klimatologije, geofizičar, inženjer, astronom, autor udžebnika, romana i memoara, zaljubljenik u operu, književna i filozofska dela - naučnik, čije ime nose: krater na Mesecu, Marsu i jedan asteroid - stvaralački opus završio je neobičnim spisom: Ogledom o pesmi Smrt Marka Kraljevića...
Ova epizoda serijala Istorija nauke, rađena je u dokumentarističkom maniru i sadrži bitnije odrednice o životu i delima uglednog naučnika.

Urednica i scenaristkinja Borislava Nikolić, reditelj Ivan Milanović, spiker Žarko Obračević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво