Tragovima ludog mladog sveta

Povodom obeležavanja pola veka emisije Koncert za ludi, mladi svet Televizije Beograd, u proleće 2017. godine snimljen je dokumentarni film posvećen fenomenu rokenrola na ovim prostorima u drugoj polovini šezdesetih godina dvadesetog veka.

Koncert za ludi, mladi svet ostao je upamćen po snimcima za koje se može reći da su prototip modernog video-spota, forme koja se u svetu ustalila tek kada ta emisija više nije ni postojala. O njenom uticaju na rokenrol kulturu na ovim prostorima govore rok kritičari Petar Peca Popović, Moma Rajin i Aleksandar Žikić.

TV feljton razmatra kakvi su stavovi vladali prema rokenrolu u Jugoslaviji krajem šezdesetih i na koji način je jedna televizijska emisija uticala na promenu celokupne slike o rokenrolu u jugoslovenskom društvu. O tome u emisiji govore istoričari prof. dr Radina Vučetić i mr Marko Perić.

Tema koja je ključna u vezi sa Koncertom za ludi mladi svet jeste slika vremena u kojem nastaje serija, a naročito slika promena u starim medijima i razvoj novih medija. O tome, osim istoričara, govore: Višnja Marjanović, urednica časopisa Džuboks, Bane Cvetković, prvi voditelj emisije, Nikola Nešković, novinar i urednik Radio Beograda i Televizije Beograd, saradnik Džuboksa i jedan od voditelja koncerta, članovi bendova koji su tada svirali - braća Jelić, Vlada Janković Džet, Zoran Simjanović, Bojan Hreljac i Slobodan Orlić, kao i reditelji koji govore o značaju pionirskog rada na stvaranju muzičkog spota.
Važan segment emisije je arhiva iz sačuvanih epizoda Koncerta za ludi mladi svet.

Direktor fotografije je Dragan Lapčević, motažer Zoran Popović, asistent režije Mišel Raković, režiju potpisuje Bojan Vorkapić. Urednice emisije su Lidija Božić, Selina Lovren Aksentić i Ana Milićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво