Povratak zvezdama-Zlatni dečaci

Neke činjenice su neosporne. Jedna od njih je, da sport ne zna za granice i da lako uklanja svaku prepreku na putu ka ljudima, bez obzira u kom delu sveta ti ljudi žive i kojim jezikom govore.

Među ljubiteljima sporta ima i starijih, ima i mlađih. Programski arhiv RTS-a, prve podseća a drugima daje priliku da saznaju šta se u sportu dešavalo u vreme kada su bili mali ili možda još i nisu bili rođeni.

Ova emisija posvećena je velikim međunarodnim uspesima košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

Jugoslovenski košarkaši bili su druga velesila u međunarodnoj košarci, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Jugoslovenska selekcija je debitovala na Evropskom prvenstvu 1947. godine u Čehoslovačkoj.
Sledio je debi i na prvom Svetskom prvenstvu koje je organizovano u Argentini, 1950. godine. Na tom takmičenju kao i na naredna dva Svetska prvenstva-Brazil (1954) i Čile (1959), naši košarkaši nisu uspeli da osvoje neku od medalja.

Međutim, povratak u Brazil 1963. godine, gde je održano četvrto Svetsko prvenstvo i osvajanje srebrne medalje, označio je početak uspona jugoslovenske košarke na svetskoj sceni. Isto odličje, jugoslovenski košarkaši osvojili su 1967. godine na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.
Jugoslavija je 1970. godine bila domaćin Svetskog prvenstva, koje je održano u Ljubljani. Prvim mestom na tom takmičenju, započeo je čuveni „zlatni niz" jugoslovenskih košarkaša na međunarodnoj košarkaškoj sceni.

Uživajte u sportskom vremeplovu!
Reditelj Mića Milošević, proizvedeno 1973. godine.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво