Читај ми!

Priča o fotografiji-Slika umetnosti

Moderno doba u kome živimo učinilo nam je sve dostupnim, pa i pravljenje najboljih fotografija. Mlađe i generacije koje sada stasavaju ne znaju da nije oduvek postojao samo „klik“ i eto idealne fotografije. Malo je i znanja o tome kada je i kako nastala fotografija ili preciznije šta je sve prethodilo nastanku fotografije, koja je postala svakodnevni deo našeg života.

Serijal TV Beograd „Priča o fotografiji" otkriva nastanak i razvoj fotografije, kojom se istovremeno označavaju i tehnička delatnost i umetnička disciplina.

Tema ove emisije je vreme kada se fotografija pojavila i izazvala najviše interesovanja u naučnim i istraživačkim krugovima. To je vreme kada je došlo i do izvesnih zabluda, odnosno u fotografiju su se uvukli slikarski elementi što je dovelo do nastanka tzv. slikovne fotografije.

U emisiji učestvuju Aleksandar Basin, istoričar umetnosti iz Ljubljane koji analizira kompoziciju fotografije i Jerko Denegri, istoričar umetnosti iz Beograda, koji govori o uticaju fotografije na slikarstvo, posebno u hiperrealizmu.

Autori: Ibrahim Hodžić i Mirko Lovrić
Proizvedeno 1981. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво