Glasovi iz nevremena

Emisija beleži sećanja inženjera Zorana Manojlovića na događaje pred i za vreme Drugog svetskog rata koji se kao bumerang vraćaju posle 50 godina.

Za nepunih 50 minuta, iskoristivši neke dosad nečujene zvučne zapise u dokumentarnoj emisiji scenarista i reditelj Nikola Lorencin prikazao je gotovo sve najvažnije trenutke koji su bili presudni za Jugoslaviju na početku Drugog svetskog rata. Glasovi političara, vladara, počev od kralja, odnosno kapetana koji je pričitao proglas kralja Petra II kojim se odbacuje Trojni pakt, govor patrijarha Gavrila Dražića uoči aprilskog rata, u potpunosti su prikazali atmosferu koja je tada vladala.

Zoran Manojlović je pred izbijanje rata bio učenik III beogradske gimnazije i zajedno sa ocem, na aparatu za snimanje zvuka, snimio i druge govore koji su bitno uticali na događaje koji slede, a njihov sadržaj reflektuje se i danas. Inače o svom ocu poznatom kompozitoru i muzikologu Kosti Manojloviću, borcu u Prvom svetskom ratu, priča sa velikim pijetetom. U emisiji se mogu čuti tonski zapisi izvornih narodnih pesama koje je Kosta Manojlović sakupljao. Zoran se seća i bombarodanja Beograda 6. aprila 1941, ali i euforije koja je nastala nakon njegovog oslobađanja 20. oktobra 1944.

U emisiji je korišćen arhivski materijal o događajima vezanim za 27. mart 1941, ustaški pokret i Antu Pavelića, kao i bombardovanje Beograda 1941. Film je snimljen u saradnji sa Institutom za film.

Urednica Ksenija Stojanović, scenarista i reditelj Nikola Lorencin, proizvedeno 1994. godine Redakcija dokumentarnog programa, urednica Srebrenka Ilić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво