Dosije našeg vremena - Tri posleratne decenije 1965.

Emisija dokumentarnog serijala "Dosije našeg vremena", snimljena 1979, gledaocima je predstavila ekskluzivne snimke beogradske ali i francuske televizije o događajima u svetu koji su obeležili 1965. godinu.

Među tim događajima su 12-tominutna šetnja ruskog astronauta Leonova svemirom, rat u Vijttnamu, rasni nemiri u Americi, demonstracije u Moskvi i Pekingu. Pre 55 godina u Izrael je stigao nemački ambasador, u Parizu je nestao Mehdi Ben Barka, istaknuti opozicioni lider i protivnih režima marokonskog kralja Hasana II. Grad svetlosti je te godine dobio novi ekspresni metro i održana je vojna parada. Sa druge strane Lamanša, Britanci su se opraštali od ser Vinstona Čerčila (1874-1965) jednog od najistaknutijih političkih figura na tlu Evrope od početka Prvog svetskog rata do druge polovine 20. veka. Tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito posetio je nekoliko zemalja-Alžir, Norvešku, SSSR.... U Beogradu je otvoren Muzej savremene umetnosti, a u Londonu je kraljica Elizabeta II odlikovala članove tada najpoznatije rok i pop grupe-Bitlsi.

Brojni snimci sačuvani od zaborava, u ovoj emisiji Programskog arhiva RTS-a, svojevrstan su istorijski dokument, vredan pažnje.

Urednik Blagoje Lazić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво