Читај ми!

Nekad i sad - Kuće znamenitih ljudi 02

"Kuće znamenitih ljudi", drugi deo-iz serije "Nekad i sad".

Upoznajemo vas sa kućama u kojima su živeli kralj Petar I Karađorđević, koji je u Srbiji učvrstio demokratiju, parlamentarnu vladavinu i slobode, i ugledni kulturni poslenici Milan Nedić, dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta i sinovac čuvenog slikara Uroša Predića i Vojislav M.Jovanović, dramski pisac, književni istoričar i kritičar.

Kralj Petar I Karađorđević, (1844-1921) godinu dana nakon završetka Prvog svetskog rata, 24. septembra 1919. godine uselio se u kuću trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je živeo do smrti. Porodica Pavlović je kuću sagradila 1896. godine. Pavlovići su kuću iznajmili Dvoru 1919. godine kada je tražena kuća za stanovanje kralja Petra. Najam za kuću kralj Petar I je plaćao sopstvenim sredstvima, a ostalo je upamćeno da je živeo veoma skromno i povučeno. Ministarstvo prosvete je tri godine nakon smrti kralja Petra I oformilo odbor za podizanje Muzeja koji bi nosio njegovo ime i u tu svrhu je kuća na Topčiderskom brdu otkupljena, ali zbog nedostatka eksponata, Muzej nikada nije ni bio zvanično otvoren. Posle Drugog svetskog rata kuća je kratko vreme služila kao škola, a zatim je, s obzirom na to da se za nju nije našla odgovarajuća namena, pretvorena u stambenu zgradu. Obnovljena je 1997. godine po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a osam godina kasnije predata je na korišćenje Opštini Savski venac koja je u njoj otvorila kulturni centar pod nazivom „Kuća kralja Petra I".

U Puškinovoj ulici na Senjaku, nalazi se kuća u kojoj je živeo Milan Predić (1881-1972). Kuću su 1937. godine podigla braća Popović-Bogdan i Dimitrije, ugledni Beograđani. Bogdan Popović (1863-1944) bio je književni kritičar i estetičar a Dimitrije Popović (1868-1939) poslanik i državnik. Kuća je skromnih dimenzija i nepretenciozne arhitekture i u njoj je nakon smrti braće Popović ostala njihova bogata zaostavština. U kući je čitav niz godina živeo i dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta Milan Predić. Nakon njegove smrti u kući je ostao veliki broj dokumenata, ličnih stvari i dela poznatog slikara Uroša Predića.

Kuća porodice Jovanović, sagrađena je 80-tih godina 19. veka u Birčaninovoj ulici. Kuću je Vojislav M.Jovanović (1884-1968) zaveštao Univerzitetskoj biblioteci. Kuća porodice Jovanović nije se mnogo promenila i u svakoj prostoriji i danas se oseća duh prošlog vremena i prepoznaje stil i način života višeg građanskog staleža s kraja 19. i početka 20. veka.

Učesnici Gordana Gordić, Jelena Mirković, Jelena Popović, Slavica Garonja, Dejan Ajdačić i Ilija Nikolić.
Urednik Branko Milovanović, proizvedeno 1989. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво