Читај ми!

Oblutak -Razgovor sa Dragoslavom Srejovićem

Poslednji televizijski esej profesora Srejovića obavljen je u leto 1996. godine, svega dva meseca pred njegovo upokojenje. Dragoslav Srejović (1931-1996), naučnik koji je umnogome doprineo da se Srbija osvetli kao značajna tačka na mapi svetske arheologije, dok je njegova ličnost postala paradigma znalca renesansnih horizonata.

Ovo četrdesetminutno televizijsko predavanje urađeno u kontinuitetu, posvećeno je oblutku. Oblutak za akademika Srejovića znači mnogo više od naučnog interesovanja jednog praistoričara. Oblutak je za njega simbol detinjstva, večnosti, postojanosti, praizvora života i smisla postojanja.

Kamen je prvi sadrug prvih čovekolikih bića, hominida. Kamenom su izrađena prva oruđa, svetilišta i amuleti. Njime su predstavljena božanstva i sve one duhovne sile koje su čoveka čuvale od opasnosti. Strah od mraka i divljih životinja je bio iščezao onog trenutka kada je ljudska ruka iskoristila kremen i otkrila vatru.

S obzirom na to da je ovaj nastup inicirao sam profesor Srejović, razumećemo da je njegova želja da panagirički prinese odu oblutku upravo potreba da sopstveni životni ciklus zaokruži vraćanjem na početak, odnosno onome što mu je za života bila najveća svetinja i čemu je do kraja bio posvećen. Stoga gledaoca ne treba da iznenadi emotivna obremenjenost ovog verovatno poslednjeg Srejovićevog predavanja u životu.
Urednik: Ksenija Stojanović
Proizvodnja: RTS, decembar 1996.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво