Читај ми!

Neobavezno-Neimari

Davne 1969. godine, na desnoj obali Save, 30 kilometara uzvodno od Beograda, blizu Obrenovca, počela je izgradnja istoimene termoelektrane.

Prvi blok je pušten u pogon 7. marta 1970. godine, a drugi blok, pet meseci kasnije. Sa puštanjem u rad poslednjeg, šestog bloka, u decembru 1979. godine, to je bila najveća termoelektrana na Balkanu, kapaciteta 1650 MW. Godinu dana ranije počeli su radovi na termoelektrani B, čiji prvi blok je pušten u rad 3. novembra 1983, a drugi, 28. novembra 1985. godine. Termoelektrana „Obrenovac" promenila je ime 24. aprila 1975. godine i od tada se zove po našem najpoznatijem naučniku Nikoli Tesli. To je danas najveća termoelektrana u Srbiji i predstavlja preduzeće koje objedinjuje 4 termoelektrane-"Nikola Tesla A", „Nikola Tesla B", „Kolubara" i „Morava", što je svrstava među najveće proizvođače struje u jugoistočnoj Evropi.

A kako su tekli radovi na izgradnji, kako su radnici izvršavali svoje obaveze, kako su provodili slobodno vreme, gde su živeli, kakvi su im bili planovi nakon završetka gradnje....na sva ta pitanja odgovorili su pred kamerama TV Beograd, u emisiji koja, kao i mnoge druge iz Arhive naše kuće, svedoči o događajima koji su menjali našu zemlju i doprinosili kvalitetnijem i boljem životu ljudi.

Autor Aleksandar Mandić, proizvodnja 1969. godina

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво