Читај ми!

Portreti – Nedeljko Gvozdenović

Portreti - serijal RTB sa višedecenijskom tradicijom predstavljanja najznačajnih ličnosti koje su obeležile protekli vek zajedničke sudbine potonje podeljene države. Nedeljko Gvozdenović, srpski slikar, akademik, veliki dobrotvor i dostojni predstavnik „minhenske“ slikarske škole na našim prostorima

Emisija iz 1972. Ekipa RTB posećuje Nedeljka Gvozdenovića u njegovom domu čiji se enterijer nalazi na razmeđu stambene jedinice i ateljea. A tamo...Nedeljko u glasnom monologu, u kome sećanja govore u prezentu, dok sadašnjost ugošćava prošlost kao pomalo nepristojnog gosta koji još ne namerava da se zahvali i oprosti sa domaćinom.

U svemu tome treba imati u vidu da je Nedeljko Gvozdenović nemački đak i nije baš naklonjen zanesenjaštvu. Njegova geneza istorije sopstvenog života raste u simetriji hronološkog izlaganja: Detinjstvo i prve crtice; kako nastaje slikar; studentski dani, a u njima nezaboravni profesor Hanc Hofman i njegovo oko - beskrajno pronicljivo za boju, liniju i ton. Zatim rat i posleratni razrušeni Beograd, čije sablasne ruine inspirišu već izgrađenog umetnika koji sada vrši konverziju tragičnog u umetničko.

Naposletku, Nedeljko će izložiti svoje viđenje savremene likovne scene i preprekama ka galerijskim i muzejskim kontekstima izlaganja umetničkih dela. Filozofira o fenomenu kiča.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво