Читај ми!

Nešto sasvim lično - Radomir Lukić

Radomir Lukić (1914-1999) , član SANU, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, teoretičar pravnih nauka, osnivač katedre za filozofiju i sociologiju prava, autor prvog jugoslovenskog udžbenika sociologije.

Profesor Radomir Lukić. u razgovoru sa Sretom Lukićem govorio je o svom najranijem detinjstvu, ljubavi prema rodnom selu Miloševcu, odrastanju uz dedu nakon gubitka roditelja, školovanju, posebno o studijama u Beogradu gde je diplomirao na Pravnom fakultetu, na koji je dolazio samo onim danima kada je polagao ispite. Razlog za to je bilo njegovo slabo materijalno stanje. Novac jeste možda nedostajao, ali ljubav prema društvenim naukama, nije. Osvrnuo se profesor Radomir Lukić i na svoju doktorsku disertaciju odbranjenu u Parizu, govorio je o uvođenju nastave sociologije na Pravnom fakultetu, predavanjima i uticaju književnosti na stil izlaganja i pisanja, popularnosti koju je imao među studentima, uprkos činjenici da je bio strog profesor.

Sabrana dela profesora Radomira Lukića, objavljena 1995. godine, obuhvataju 11 tomova. Na Pravnom fakultetu u Beogradu dodeljuju se stipendije iz Fondacije „Radomir D. Lukić", a najveći amfiteatar (popularna petica) nosi njegovo ime, kao i od 2000. godine osnovna škola u rodnom selu Miloševcu, gde je i sahranjen. U Beogradu je, 3.oktobra 2016. godine, u Malom Tašmajdanu, postavljena njegova bista.

Autor Sreta Lukić, proizvedeno 1981. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво