Dušan Vukotić - Onaj koji dodiruje snove

Ovo je priča o nastanku čuvenog crtanog filma „Surogat“ Dušana Vukotića. On je za gledaoce TV Beograd otvorio vrata svoje laboratorije u Zagreb filmu i pokazao postupke i zakonitosti umetnosti filmske animacije. O svom radu sa Dušanom Vukotićem govorili su scenarista Rudolf Sremec i kompozitor Tomislav Simović. Tu su i kadrovi sa dodele prestižne filmske nagrade Oskar.

Dušan Vukotić (1927-1998) bio je filmski reditelj, scenarista, animator i profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu. Na crtanom filmu počinje da radi 1951. godine. U Zagreb filmu, gde je osnovan Studio za crtani film, radio je od 1956. godine. Na Filmskom festivalu u Puli dobio je Zlatnu arenu u kategoriji crtanog filma, za ostvarenje „Nestašni robot". Crtani film „Surogat", ingenioznu asocijaciju na savremene umetnine, sintetske tvorevine koje preplavljuju sva područja civilizacije, snimio je 1961. godine, a naredne je osvojio Oskara. Bio je to prvi Oskar dodeljen neameričkom autoru crtanog filma. U osvajanju prestižne nagrade, „Surogat" je pobedio čuvenog Volta Diznija.

Sa svojim filmovima, Dušan Vukotić je osvojio 146 domaćih i međunarodnih nagrada, a mnoge od njih su mu dodeljene na najznačajnijim međunarodnim filmskim festivalima. Nagradu za životno delo „za izuzetan doprinos umetnosti animacije", dodelila mu je 1987. godine Međunarodna asocijacija crtanog filma.

Po Dušanu Vukotiću je nazvana nagrada koja se dodeljuje na Festivalu animiranog filma.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво