TV feljton – Intervju sa Laksnesom

Island, „zemlja vatre i leda“, geografski ne tako blizu Srbije i država koju turisti sa ovih prostora retko posećuju, ipak nam je poznata i bliska – zahvaljujući književnosti. U leto 1972. godine, Haldor Laksnes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1955. godine, u svom domu u Rekjaviku ugostio je ekipu TV Beograd, kojoj je dao intervju.

„Ako čovek piše samo zbog Nobelove ili bilo koje druge nagrade, onda će naravno prestati da piše čim dobije tu nagradu, jer dalje pisanje nema više nikakve svrhe", kazao je Laksnes, koji je nakon dobijanja prestižnog priznanja napisao još 18 dela. „Ja sam radnik i pokušavam da radim dobro i to je jedino što me zanima", rekao je Laksens govoreći o svom radu. Otkrio je i kako izgleda njegov radni dan, zašto voli da piše na maternjem jeziku, pričao je o islandskim srednjovekovnim sagama kao korenima islandske književnosti, kao i o tome šta najviše voli da čita.

Među delima Haldora Laksnesa (1902-1998) najznačajnija su Islandsko zvono, Ponovo nađeni raj i Samostalni ljudi, prevedeni i na srpski jezik. U Rejkjaviku, prestonici Islanda i njegovom rodnom gradu, danas postoji i legat „Kuća Haldora Laksnesa".

Interesantno je da je Svetski dan knjige - 23. april, koji je Unesko ustanovio 1995, u znak sećanja na isti dan 1616. godine, kada su umrli Migel de Servantes, Vilijem Šekspir, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, takođe i dan rođenja Haldora Laksnesa.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво