Pokretne slike - Miloš Forman

Svetsku kinematografiju 20. i 21. veka obeležili su filmovi Miloša Formana (1932-2018), češkog i američkog režisera, scenariste, glumca i profesora.

Miloš Forman boravio je u Beogradu 1987. godine, kada je bio gost FEST-a. Tada je dao intervju za našu televiziju. U razgovoru sa Dinkom Tucakovićem (1960-2013), rediteljem, scenaristom i filmskim kritičarem, Forman je govorio o svom životu i radu. Emisija obiluje insertima iz Formanovih filmova, počev od ostvarenja „Konkurs", iz 1963, pa sve do „Leta iznad kukavičjeg gnezda" (1975), za koji je dobio Oskara, u kategoriji najbolji reditelj. Taj film, uz „Dogodilo se jedne noći" (1934) i „Kad jaganjci utihnu" (1991), jedino je ostvarenje koje je osvojilo Oskare u svih pet glavnih kategorija. Tu je i odlomak iz filma „Kosa" iz 1979. godine kojim je Forman dao omaž sociopolitičkom konfliktu u SAD- znak protivljenja ratu u Vijetnamu. Film je naišao na odlične kritike i iste godine je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu. Forman je pet godina kasnije, ljubitelje sedme umetnosti oduševio ostvarenjem „Amadeus". Taj film je osvojio osam Oskara, uključujući i one za najbolji film i glavnu mušku ulogu, a ukupno je sakupio 32 nagrade na festivalima širom sveta.
Miloš Forman režirao je 19 igranih filmova, za 13 je napisao scenario, oprobao se i kao glumac i producent.
Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima (Češka), 1997. godine, dobio je Nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво