Riznice kulturnog blaga – Prijateljstvo

Priča o prijateljstvu dva pre svega plemenita i dobra čoveka, dva izuzetna umetnika, započetom u vremenu kada nisu slutili da će potonji događaji – Drugi svetski rat, trajno zbližiti i zemlje iz kojih potiču.

Božidar Jakac, slovenački i jugoslovenski slikar i grafičar (1899-1989) i Harald Severud, norveški kompozitor (1897-1992), pred kamerama Televizije Beograd, govorili su o svom prijateljstvu, koje su započeli 20-ih godina u Berlinu. Ništa u tom odnosu ispunjenom velikim poštovanjem i ljudskošću nije bilo slučajno. Ni razdaljina ni godine razdvojenosti tokom Drugog svetskog rata, nisu promenili uverenja koja su jedan o drugome imali, da će i u tom teškom i bolnom periodu za ceo svet, postupiti ispravno i ustati protiv zla kakav je bio fašizam. Njihovu priču krase prizori Slovenije i Norveške, dela koje je stvorio Jakac i muzika koju je komponovao Severud.

Božidar Jakac, slikarstvo i grafiku studirao je u Pragu. Partizanskom pokretu priključio se 1943. godine. Nakon rata radio je kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani, gde je bio i prvi rektor. Bio je počasni član akademije u Firenci, član Evropske akademije nauke i umetnosti u Parizu i dopisni član SANU. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja. Njegova dela se nalaze u galeriji „Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki, u njegovom domu u Novom Mestu i galeriji u mestu Padna u Istri.

Harald Severud komponovao je devet simfonija i više koncerata za violinu i klavir. Dirigovao je i filharmonijom u rodnom gradu Bergenu. Zajedno sa bratom, tokom Drugog svetskog rata bio je član pokreta Otpora . Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih i jugoslovenskih, jer je upravo zahvaljujući prijateljstvu sa Božidarom Jakacom, već posle prve posete zavoleo Jugoslaviju i ona mu je, kako je kazao, „sa Norveškom bila najlepša zemlja na svetu i zemlja u koju je najčešće putovao".
Muziku Haralda Severuda karakteriše opipljiva senzualnost i osećajnost. Engleski dirigent, Džon Barbiroli je rekao: „Sviđala vam se Severudova muzika ili ne, nikad nema sumnje oko toga ko ju je komponovao, a to se danas može reći za vrlo mali broj kompozitora".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво