U krupnom planu – Isak Baševis Singer

Isak Baševis Singer (1904-1991), jevrejski književnik, rođen je u Poljskoj, koja je tada bila deo Ruske imperije, u rabinskoj porodici. Obrazovanje je stekao u verskoj školi svoga oca i stekao status rabina, ali se tim poslom nikada nije bavio. U svet književnosti kročio je 1925. godine kada je na konkursu jednog varšavskog lista, osvojio prvu nagradu za priču koju je napisao. Za njega je to bio vetar u leđa da nastavi tim putem i sve češće je pisao priče i novele koje su štampe u jidiš novinama i časopisima. Pred nadiružim nacizmom, Singer 1935. godine odlazi u SAD. Nekoliko sedmica kasnije u Poljskoj je objavljen njegov prvi roman „Sotona u Goraju“.

U intervjuu za TV Beograd, 1979. godine, Singer je u svom domu u Americi pričao o svojim korenima i svom stvaralaštvu u kojem su postojali periodi krize i malodušnosti i detaljno objasnio zašto je ostao veran jidiš jeziku, jedinom na kojem je pisao. „U Ameriku sam došao 1935. godine i već tada sam imao 30 godina. Moji koreni su u Poljskoj gde sam govorio jidiš i potpun i korenit razvoj nisam doživeo u Americi, iako sam ovde duže nego u Poljskoj.Morao sam da ostanem veran svoj jeziku i ljudima koje najbolje poznajem, a to su oni koji govore jidiš. Nikada nisam i nikada neću pisati o osobi rođenoj u Americi čiji je jezik engleski, jer nisam siguran da ih poznajem tako dobro kao ljude koji su rođeni u jednoj staroj zemlji kao što je Poljska. Činim sve da ostanem tamo gde su moji koreni", kazao je Singer. Svojim veštim jezikom znao je da čitaocima prenese priče o ljubavi i strasti i vešto je preplitao dobro i zlo u svojim delima, tragajući za mestom gde mržnja nastaje. Kroz svoja dela propitivao se o sudbini, utehi u veri, te prihvatanju života i smrti. Na slikovit način predstavljao je Jevreje i njihove verske i životne obrede i običaje. Singerova prva zbirka pripovedaka na engleskom jeziku „Gimpel Luda" objavljena je 1957. godine i njome je stekao popularnost na američkoj književnoj sceni, te je srednom 60-ih godina bio jedan od najpopularnijih pisaca a svetsku slavu stekao je dobijanjem Nobelove nagrade 1978. godine. Singer je napisao 18 romana, 14 dečjih knjiga, nekoliko memoara, desetak zbirki pripovedaka, eseja i članaka. Bavio se i prevođenjem. Na jidiš je prevodio mnoge svetske pisce-Knuta Hamsuna, Erih Mariju Remarka i Tomasa Mana.
Po Singerovim romanim snimljeni su i filmovi, a 1974. godine, napisao je scenario i igrao je glavnu ulogu u ostvarenju koji je mešavina dokumentarnog filma i fantazije "Mr.Singer's Nightmare or Mrs.Pupkos Beard", koji je režirao Brus Davidson, poznati fotograf.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво