Rekvijem za špriceraš

Živimo u vremenu kada skoro sve što nam treba možemo da kupimo u velikim supermarketima ili u radnjama smeštenim u šoping molovima, prisutnim u skoro svim većim gradovima u zemlji.

Pre tri decenije, u Beogradu i širom zemlje su još uvek postojale zanatlije i ova emisija, snimljena 1981. godine, govori o njima. O ljudima, čije su radnje bili prepoznatljivi simboli naše prestonice - Balkanske i Sarajevske ulice, gradićaa Pejton... Pred našim kamerama o svom zanatu i načinu rada govorili su papudžija, kapadžija, sodadžija, duborezac, svećar, konzervator tepiha, precizni mehaničar, četkar i tkač. Svi oni su bili zaljubljenici svog posla i sve ih je mučio isti problem: njihov posao mladi nisu želeli da nauče i rade. I to je dodirna tačka sa današnjim vremenom koje muči problem "odliva mozgova" i zato tako gorko zvuče reči jednog od zanatlija „ja nikome neću preneti svoje znanje".
Ovom emisijom želimo da  starije da podsetimo a mlade da zainteresujemo da nešto saznaju o zajedničkoj prošlosti,  kada su ljubitelji špricera u omiljeno belo vino dodavali samo i isključivo sodu.

Autorke emisije Ljiljana Bulatović i Tanja Fero 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво