TV feljton – Vuk Stefanović Karadžić, Uvod u epohu

Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. veka. Kada se govori o Vukom životu i radu prostora za priču nikada nema dovoljno. Ta priča je, sa otkrivanjem svega onoga što je Vuk uradio, a čega nema u istoriji mnogih naroda, zapravo priča o nama i našim korenima, koju nikako ne smemo da zaboravimo.

Povodom dva veka od Vukovog rođenja, TV Beograd je 1987. snimila emisiju o njegovom životu i radu. Podsetnik da je Vuk svojim idejama i delom u prvoj polovini 19. veka, napravio revoluciju sakupljajući narodne umotvorine i pokazao kako i na koji način se može izražavati čovekovo biće, njegov život i mesto u društvu, i kako taj narodni jezik može postati književni, što je pokazala i reforma jezika koju je sproveo. Saveznike i poštovaoce svog rada, pre svega je našao u inostranstvu-Gete, Hambolt i braća Grim-bili su Vukovi veliki prijatelji. Za dug i plodan rad Vuk Stefanović Karadžić je odlikovan mnogobrojnim priznanjima. Bio je član Carske akademije nauka u Beču, Berlinu i Petrovgradu, austrijski car odlikovao ga je Viteškim krstom Franje Josifa, pruski car Ordenom Crvenog orla, a pred kraj života postao je i počasni građanin Zagreba.

Do današnjih dana, sa samo dva prekida za vreme Drugog svetskog rata, svakog septembra održava se kulturna manifestacija Vukov sabor, osnovana 1933. godine-najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво