TV feljton – Intervju sa predsednikom Islanda

Island je nezavisna ostrvska država, smeštena na granici izmešu Atlantskog i Severnog ledenog okeana, na severozapadu Evrope. Sa populacijom od oko 350.000 (prema procenama iz 2018), Island je ne samo najređe naseljena evropska, već i jedna od 20 najređe naseljenih zemalja na svetu.

Pre više od 30 godina, ekipi TV Beograd, tadašnji predsednik Islanda Kristjan Eldjarn, dao je intervju. U rezidenciji u Rekjaviku, gostima iz Beograda govorio je o svojoj zemlji, njenoj istoriji i kulturi.

Kristjan Eldjarn (1916-1982) bio je treći predsednik Islanda, od 1968. do 1980. godine. Po zanimanju je bio arheolog. Pre bavljenja politikom, bio je direktor Nacionalnog muzeja Islanda. Popularnost među sunarodnicima stekao je zahvaljujući seriji predavanja na programu nacionalne televizije, od 1966. do 1968. godine. Tu popularnost, Kristjan Eldjarn je održao i tokom mandata, pa tako na izborima 1972. i 1976. godine nije imao protivkandidata. Zbog slabog zdravlja, 1980. godine, odlučio je da se ne kandiduje za novi predsednički mandat.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво