Učesnik i svedok -Andžej Vajda

„Ne mislim da montaža može biti odlučujuća za neki film kao što smo nekada mislili. Ritam filma mora da bude u samim glumcima, u načinu pripovedanja, u postavci kamere“, rekao je za TV Beograd čuveni poljski reditelj Andžej Vajda. Urednica Lika Lukić 1985. godine u Varšavi je prisustvovala snimanju završnih scena Vajdinog filma „Zli dusi“ po romanu Fjodora Dostojevskog.

Vajda je u razgovoru sa Likom Lukić govorio i  o predstavama koje je radio po delima Dostojevskog („Zli dusi" i „Zločin i kazna"), o tome da li je filmska adaptacija književnog dela izdaja književnosti, o razlikama između zapadnih i slovenskih glumaca. Prisetio se i svog prvog boravka u Beogradu 1961. godine. „Jugoslavija i Beograd su ostavili fantastičan utisak na mene. Sreo sam toliko divnih ljudi koji su razgalili moje srce: Boru Draškovića, Mucija Draškića, Oliveru Marković, Ljubu Tadića", ističe Vajda. Govorio je i o svom susretu sa Ivom Andrićem, putovanjem kroz BiH, o događajima o kojima nije snimio filmove a želeo je, o svojoj knjizi „Film zvani želja"... Svi oni koji su uživali u Vajdinim filmovima, od kojih su neka remek-dela, uživaće i u ovoj emisiji.

Andžej Vajda (1926-2016) snimio  je više od 50 filmova, uključujući „Pepeo i dijamante", „Sve je na prodaju", „Pan Tadeuš", „Čovek od mermera", „Čovek od gvožđa"... Na Kanskom festivalu dva puta je dobio Zlatnu palmu, u Veneciji nagradu FIPRESCI. Četiri puta su njegova ostvarenja nominovana za Oskara, a uz reditelje Federika Felinija i Ingmara Bergmana dobitnik je i nagrade za životno delo Evropske filmske akademije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво