Kvadratura kruga-Šafran i lov na tartufe

Šafran, najskuplji začin na svetu odnedavno se uzgaja i kod nas.

Saša Nikolić iz Negotina je prvi i za sada jedini koji uzgaja šafran. Na površini od hektar i po Nikolić je zasadio ovu mediteransku biljku, koja se još pre 5.000 godina koristila u Mesopotamiji kao začin i lek.

Sa površine od pola hektara pod šafranom koji je stasao za cvetanje, Nikolić će moći da ubere najviše pola kilograma tučkova šafrana jer se samo oni koriste kao začin.

Potrebno je 150 sati rada kako bi se ubralo oko 150.000 cvetova, od kojih se može dobiti samo kilogram začina od šafrana. Još 300 sati rada potrebno je da bi se od te količine odvojili tučkovi sa cveta.

Svaki cvet šafrana traži da se pred njim poklonite i sagnete se da biste ga ubrali rukom. Zato ne treba da čudi što se kilogram začina od šafrana na svetskom tržištu kreće od 6.000 do 20.000 evra.

Druga priča u ovom izdanju Kvadrature kruga govori o tartufima, najskupljoj gljivi na svetu, čija se cena kreće od 200 do 3000 evra po kilogramu, što zavisi od vrste, veličine, ali i ponude i potražnje.

Srbija je bogata tartufima koji su otkriveni na oko 250 lokacija u našoj zemlji, a na jednoj od njih ekipa Kvadrature kruga provela je ceo dan sa jednim lovcem na tartufe.

Urednik: Branko Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво