Grozd-Srem

Novi vinogradi niču na prostorima nekadašnjeg Godomina, nadomak Smedereva. Sve ozbiljnije vinogradarske i vinarske priče stižu nam sa granice gornjeg i donjeg Srema, dok u marketima Evropske unije teče tihi rat španskih i francuskih vinara.

U smederevskoj vinariji Jeremić zasnovano je nekoliko hektara vinograda. Primat su uzele francuske sorte, ali se i naša Smederevka izborila za koji hektar. Vina sa ovih površina očekuju se za nekoliko godina, ali je bitno da će se ponovo na površinama iznad auto puta Beograd - Niš zeleniti čokoti vinove loze.

Ekipa Grozda uputila se u vinograde Majetića nadomak Surčina. Pili smo vina malo poznatih vinara ovog dela Srema. Svako od naših domaćina vino je pravio i pravi za svoju dušu i za svoje goste. Malo je ko čuo za Sekuliće, Vagiće, Vitiće po vinu. U podrumima tih porodica sada se vino flašira, lepe se etikete i zaobilazi plastična ambalaža. Tokom boravka u prelepom vinogradu Tome Majetića, nebo nad Surčinom i Beogradom se otvorilo. Sevalo je i grmelo a nije nas zaobišao ni grad. Po blatu, ali i pod nastrešicom uz vino su se degustirali mesni specijaliteti Srema, švargle, šunka, pršuta i druga jela ovdašnjih Dalmatinaca, Hercegovaca, Ličana...

Putem evrovizijske razmene, Tatiana Vuković, vodi vas u vinograde i markete Francuske. Tamošnji vinogradari imali su problem sa mrazom. Morali su da zagrevaju svoje vinograde. Francuzi brane svoja vino od nekontrolisanog uvoza. U marketima razbijaju flaše sa nekvalitetnim i jeftinim vinom iz Španije. Istovremeno na Kipru nadomak Pafosa tamošnji vinari vadili su boce vina, sa morskih dubina gde je odležavalo i dozrevalo.

Autor: Dušan Veličković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво