Memorandum SANU, greh nedovršenog teksta-2.deo

Zašto je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti jedan od najkontroverznijih dokumenata novije istorije Srbije, šta je prethodilo njegovom pisanju sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kakva je tada bila Jugoslavija a kakva Srbija.

Kako je tekst procurio u javnost, da li je ukraden ili ga je neko namerno dostavio Večernjim novostima, kome je bilo u interesu da se objavi pre nego što ga razmotre i usvoje ključni organi SANU i kakva je veza Dobrice Ćosića s tim dokumentom. Zašto Ivan Stambolić osuđuje akademike a Slobodan Milošević ćuti o "memorandumskoj aferi". Na koji način su povezani Memorandum i sporna humoreska "Vojko i Savle".

Zašto je taj dokument osuđen kao nacionalistički i ratnohuškački, kako su ga dočekali u Hrvatskoj i Sloveniji, da li ga je Milošević, po preuzimanju vlasti, prihvatio kao politički program. Kako je korišćen u Tribunalu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a kako u hrvatsko-srpskom sporu pred Međunarodnim sudom pravde. I da li SANU i 30 godina kasnije nosi hipoteku krivice zbog tog dokumenta.

U dve epizode dokumentarne emisije "Memorandum, greh nedovršenog teksta" govori 25 sagovornika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Među njima su nekadašnji partijski funkcioneri iz Srbije Dušan Čkrebić i Borisav Jović, bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, dvojica akademika koji su bili u Komisiji za pisanje Memoranduma, Vasilije Krestić i Ljubiša Rakić, predsednik SANU Vladimir Kostić, novinari Slavoljub Đukić, Darko Hudelist... istoričari, politikolozi, pisci, sociolozi...

Autorka Svetlana Janićijević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво