Srpska princeza Ana Jakšić-Ana Jakšić i Jelena Glinska

Treća epizoda dokumentarno-igrane serije "Srpska princeza Ana Jakšić," Redakcije dokumentarnog programa, vodi nas u Moskvu tragom života Ane Jakšić u 16. veku.

Udajom za litvanskog kneza Vasilija Glinskog, Ana je sa celom porodicom Glinskih stigla na Velikokneževski moskovski dvor. U njenu lepu ćerku, Jelenu Glinsku, zaljubio se Knez Vasilije III. Iz tog braka rođen je dugo očekivani naslednik Ivan IV Vasiljevič, budući car cele Rusije, zvani Ivan Grozni.

"Možemo pretpostaviti da je za vreme petogodišnje vladavine Jelene Glinske, jedan od njenih glavnih savetnika bila njena majka Ana Jakšić," kaže prof. Tatjana Černjikova.
Pored toga što je mnogo učinila kao vladarka, čućemo od prof. Alekseja Timofejeva čime je Jelena Glinska najviše zadužila ruske zemlje i ceo pravoslavni svet. Prof. Aleksej Timofejev, u ulozi naratora, vodiće nas na Crveni trg, u Kremlj, Novodevičji manastir, u Letnju carsku rezidenciji Kolomensko, Kitajgrad i do Kitajgradskog zida.

Pošto je mali Ivan rano ostao bez oba roditelja, podizala ga je i vaspitavala baba Ana Jakšić-Glinska. Kako je uspevala da od dvorskih boljara preuzme brigu nad svojim unukom i izvrši uticaj na budućeg cara, čućemo od ruskih istoričara prof. Tatjane Černikove i prof. Jaroslava Višnjakova u trećoj epizodi "Ana Jakšić i Jelena Glinska".

Kroz ovu priču prepliću se i scene iz života ćerke Ane Jakšić, Jelene Glinske, prve žene koja je upravljala ruskom državom.

U ulozi Ane Jakšić - glumica Miomira Dragićević.
Autorka, urednica, scenaristkinja: Ranka Jakšić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво