Pravo na sutra-Deca i imanje

Ljudi koji žive u selima na KiM uglavnom se bave domaćinstvom, obrađuju svoju zemlju, proizvode zdravu hranu i čuvaju stoku. Kada bi imali bolje puteve ka planinskim selima i kada bi imali zemljoradničke zadruge koje bi otkupljivale njihove proizvode, rezultati bi, kažu, bili mnogo bolji.

U lepim i sređenim seoskim imanjima u Međeđem Potoku u opštini Zubin Potok, svi se bave zemljoradnjom. Predeo je idealan za voćarstvo i stočarstvo.

Porodica Ćivotijević poseduje 46 hektara zemlje. Sa četvoro dece, na svom posedu su, kažu, svoji na svome.

U svom ataru od 46 hektara stvorili su sve što je potrebno jednom seoskom domaćinstvu. Imaju svoju šumu, pa za ogrev ne brinu. Tu su livade, izdvojeni pašnjaci za stoku i domaće sorte voća. Proplanci i livade su mesto gde se deca igraju i uživaju u prirodi. Na imanju Ćivotijevića se uvek peva. Mališani uz majku pevaju dok su u polju. Vole takav način života jer sloboda koju imaju nema cenu. Veruju da će situacija na Kosovu i Metohiji biti mirna i stabilna. Spokojan život potreban je svima.

Nedaleko od Ćivotijevića žive Čukići. Pored stare kuće, uspeli su da, uz pomoć Opštine, završe novu - započetu kuću. U okviru imanja poseduju 14 hektara zemlje. Seju pšenicu, kukuruz, pasulj i krompir. Pre sedam godina u porodici Milovana Čukića rodio se prvi od trojice sinova, koje je dobio u braku sa Albankom iz Tirane. Ona je, kaže, zadovoljna životom u tom mestu, ali joj je najveći problem u početku bila jezička barijera. 

Ka njihovoj kući vodi neasfaltiran put, pa zbog toga imaju poteškoća, posebno zimi. Loši putevi veliki su problem za stanovnike udaljenih sela na Rogozni. Zbog toga sve poslove rade otežano.

Na istoj strani Rogozne, niže ka Zvečanu, u selu Korilju, mladi bračni par Radović uzgaja svinje. Pored farme obrađuju i dva hektara svoje zemlje, i dodatno uzimaju hektar pod zakup. Supruga Ruzmarina, uz troje dece, pomaže suprugu u svim poslovima. Žive u zajednici, zato nestrpljivo čekaju završetak nove kuće u kojoj će mališani dobiti prostor za sebe.

Zdrava hrana i mir u prirodi motivišu mlade ljude da se okrenu životu i radu na selu. Na Kosovu i Metohiji mnogi nemaju drugog izbora, pa je zemljoradnja jedini način da prežive.

Autorka Svetlana Vukmirović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво