Pravo na sutra-Deca su ukras sveta

Tamo gde ima dece, ima i radosti. Gde ima dece, prave se planovi. Gde ima dece, ima budućnosti, a selo Sušiće, na oštrom obronku Šar planine, na krajnjem jugu Kosmeta, baš je takvo.

Stanojkovići iz Sušića, Ljiljana i Miodrag i njihovo trinaestoro dece, najmnogoljudnija su porodica u opštini Štrpce i najčešći razlog dolaska novinarskih ekipa u ovo selo. Neretko i dobrih ljudi, koji dođu da ih posete, pomognu ili upute darove i pošiljke koje mogu donekle ublažiti suromaštvo u kome žive. Jedini stalni prihod je socijalna pomoć i dečiji dodatak koji dobijaju. A, ova divna porodica se zapravo i ne žali, kažu bogati su onim najvrednijim - dečjim osmesima.
Selo Sušići je najudaljenije u opštini Štrpce, pominjano je nekada i zbog napada na nedužne.

Za selo Sušiće čak i meštani obližnjeg Štrpca kažu da je na kraju civilizacije i ima samo jedan jedini put, koji vodi do varoši, udaljene 10 kilometara.

Mnogo zanimljivosti o selu i celom kraju saznali smo od direktora osnovne škole, koji i ovde, u Sušiću, gde se nalazi istureno odeljenje za učenike mlađih razreda, ne samo svako dete već i svakog meštanina poznaje.

Na radosti sa kojom stižu u školu, mališanima iz Sušića bi deca iz grada možda pozavidela. A, školsko dvorište je zapravo njihovo jedino igralište.

Srećni su i mališani, njihovi roditelji, bake i deke, koji su se nakon višedecenijskog, a privremenog preživljavanja u ovdašnjim kolektivnim centrima, uselili u nove stanove, u naselju na obodu Štrpca. Dosanjali su svoj san.

Jesen lagano boji obronke šarplaninskog masiva. U skladu s tim i vredne ženske ruke u selu Sevce, spravljaju tradicionalnu zimnicu. Žene koje su od ovog posla napravile i solidan biznis zajedničkim snagama. Za primer drugima šta se sve može kad se vredne ruke slože. Malo smo ih omeli, ali i pripomogli.

Autorka i urednica: Tatjana Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво