Trag-Prijepolje prestonica somuna

Gde Vlade Divac prvo svrati kada poseti rodno Prijepolje? Po kom receptu se somuni prave u pekari staroj više od veka? Kako je i zašto varoš na Limu postala prepoznatljiva po vrućim somunima i junećim ćevapima? Odgovore na ova pitanja otkrivamo u emisiji „Trag", "Prijepolje - prestonica somuna".

U Prijepolju znaju da se pohvale kako su oduvek imali dobre ekmedžije odnosno pekare, a ostalo je zabeleženo kako je prva pekara u ovom gradu otvorena još 1880. godine. Ne znaju kako je i odakle recept za somun stigao kod njih, ali znaju da su ga usavršili i da zbog prijepoljskih specijaliteta više hiljada turista godišnje poseti ovaj grad. I ekipa emisije „Trag" svratila je u Prijepolje u doba Ramazana kada se ovde spremaju posebne vrste somuna takozvane pitaljke ili ramazanke.

O starim receptima i novim izazovima, o prošlosti i budućnosti pekara - razgovarali smo sa majstorima koji somune već decenijama pripremaju na tradicionalan način.

Ipak, u ovom kraju se ne uživa samo u hrani već se mogu čuti i zanimljive lekcije iz istorije. Prijepolje čuva i fresku Belog anđela u Mileševi staroj osam vekova i najstariji kuran na Balkanu u džamiji u naselju Hisardžik. Posetili smo i Muzej ovog grada koji poseduje predmete iz 3. veka, raspitivali smo se o Limskoj regati i prirodnim lepotama ovog kraja.

I naravno, iz Prijepolja nas nisu pustili da odemo a da ne probamo tradicionalne baklave i sutlijaš.

Autorka: Jelena Z. Nikolić
Urednica: Jugoslava Đurica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво