Pravo na sutra-Padine na Rogozni

I pored idealnih prirodnih uslova do mnogih planinskih sela nije lako doći, a još teže je živeti u njima zbog neuređenih puteva.

Loša putna infrastruktura u udaljenim selima znatno otežava planove onima koji žele da se vrate u stara seoska domaćinstva. To muči i meštane sela Padine u Opštini Zubin Potok, koji su šezdesetih godina, zbog posla počeli da odlaze iz svog zavičaja.

Mnogi od njih u poslednjih nekoliko godina pokušavaju da ožive stara domaćinstva. Čiste dvorišta koja su obrasla u korov, tu su i novi zasadi voća, a obnovljene su i pojedine kuće.

Za porodicu Milošević zavičaj je svetinja.

Odatle i velike emocije koje Krsto Milošević godinama iskazuje kroz poeziju. Miloševići pamte svirepi zločin - trostruko ubistvo koje su im učinili Albanci kada su upali u to srpsko selo 1941. godine. Od tada, ikonu Svete Petke koja je iz vatre izneta ne pomeraju iz stare kuće gde decenijama stoji.

U tom kraju i kada je teško pesmom se vraćala nada i davao podstrek za buduće dane. Stare pesme pevaju se i danas posebno kada su svetkovine poput Spasovdana i drugih pravoslavnih praznika koje narod u tim krajevima posebno poštuje i slavi. Zavetne slave okupljaju Srbe i podsećaju na prošlost koja se ne zaboravlja.

Autorka i urednica: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво