Pravo na sutra-Tamo gde sunce najlepše sija

Tamo gde je draga svaka kapija i gde je svaki kamen kao grumen zlata, kako pesma kaže, tu je zavičaj i tu sunce najlepše sija.

Čini se, nigde kao na poljima kosovskim i poljima metohijskim, ne oseća se ta nostalgična ljubav i vezanost prožeta patnjom onih koji su otišli i onih koji su ostali.

Sestre Grozdana i Ljiljana u Orahovac dolaze sporadično, tek da setu na trenutak odagnaju... U ovom metohijskom gradu je do 1999. godine živelo tri hiljade Srba, a sada oko tri stotine i to u nekoliko uličica oko crkve.

Veliku Hoču sve češće pohode organizovane grupe turista. Najviše je onih koji su sa prostora Kosova i Metohije otišli tražeći bezbednije mesto za život.

Porodica Petrović se generacijama bavi proizvodnjom vina vrhunskog kvaliteta, po kome je poznat čitav ovaj kraj. O ostanku na zemlji pradedova nemaju dilemu ni najmlađi članovi porodice.

Jozefina je jedina žena u Gračanici i okolini koja se bavi taksiranjem. U sredini gde se tradicionalni modeli teško menjaju ona podstiče radoznale poglede, ali i pomera granice. I ne samo to, svojim foto-aparatom beleži i ostavlja trag o životu ovdašnjem onako kako ga ona kroz objektiv vidi, o ljudima, događajima i dragocenom istorijskom nasleđu...

U crkvi posvećenoj Svetom caru Urošu, po kome Uroševac i nosi ime, svakog 11. septembra obeležava se praznik Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja. U novije vreme to je dan okupljanja, dan kada se sreću oni koji su raseljeni i oni koji su ostali da žive u Uroševcu.

Da li je teže onima koji su otišli ili onima koji su ostali? Teško pitanje... Preteško svima... Ljubav je ogromna, to je nesumnjivo.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво