Pravo na sutra-Kulturna skloništa

Kako granice, realne i imaginarne, samo podstiču stvaralački naboj umetnika, oni koji imaju dara, znanja i entuzijazma, baš ovde na Kosovu, južno i severno od Ibra, delaju sa posebnim zanosom.

U kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici, okupljaju se najmlađi praveći prve slikarske i glumačke korake.

Za Mitrovčane nije neuobičajeno ni da tokom dana u jednom od omiljenih kafea čuju klasičnu muziku. Sa ponosom podsećaju da je njihov grad - grad muzike.

Kako bi probili primetne blokade urbanog života, posledično prisutne poslednjih decenija, mladi Mitrovčani i njihovi drugari, koji su u ovaj grad došli kao studenti ovdašnjeg univerziteta, organizovali su Kulturno sklonište.

Uz pomoć francuske humanitarne organizacije "Solidarnost" i Arnoa Gujona, već neko vreme u školama na području Kosova i Metohije gostuje lutkarsko pozorište, sekcije Doma kulture iz Gračanice. Za sada sa predstavom "Guliver u zemlji lutaka", a uskoro i sa novim projektom.

Kako je Gračanica postala urbano središte za sve koji žive u tom delu Kosmeta, ovdašnji Dom kulture je preuzeo važnu ulogu da raznovrsnim sadržajima nadomesti prazninu koja se pojavila.

Možda je najvažniji momenat bio taj u kome je svoj dom pod ovim krovom pronašlo prištinsko Narodno pozorište.

Početak nove sezone i Dan teatra bio je prilika da se najzaslužnijima dodele godišnje nagrade, a ovom prilikom prvi put i za najverniju publiku.

Tim povodom ponovo je u Gračanici izvedena "Ivkova slava u Prizrenu".

Pojedini kulturni stvaraoci sa Kosova i Metohije kažu da je trpljenje ono što je na ovom podneblju nezaobilazno, ali da je sjajno iskustvo i neophodan začin stvaralaštvu. U svakom slučaju, mnogo je lepše i lakše sa umetnošću i uz nju.

Urednica i autorka emisije: Tatjana Manojlović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво