Kvadratura kruga: Tajne Suve planine

Najstarije živo biće na Balkanu je hrast kitnjak koji se nalazi u selu Divljana ispod Suve planine. Prema proceni stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode, hrast je star preko 1.000 godina i još uvek donosi plod, žir, iako je njegovo stablo potpuno šuplje iznutra.

Na Alpima juga Srbije, kako je Suvu Planinu nazvao Jovan Cvijić zbog njenih, gorostasnih, kaskadnih vrhova, uspeva i cvet feniks, Ramonda Serbika i Ramonda Natalija, biljke koje mogu da ožive i kada se potpuno osuše kada im dodate samo nekoliko kapi vode.

Gotovo 128 endemskih vrsta opstalo je na Suvoj planini koja je vekovima nudila obilje hrane za stoku. Sa svojim stadima, na ovu planinu, iz Grčke su dolazili Crnovunci, koji su sa sobom doneli tehnologiju proizvodnje kačkavalja koja je opstala do danas.

Jedan od simbola ove planine su divlji konji, koji tokom cele godine uživaju u slobodi na Kunovici, kako se nekada zvala Suva Planina. Divlji konji se sami brane od zveri, sami se ždrebe i sami pronalaze sklonište od snega, jakih vetrova i drugih vremenskih nepogoda.

Suva planina je bila širokogruda prema čoveku. Sve što mu je bilo potrebno za gradnju kuće ovde mu je bilo na dohvat ruke, počev od kamena, preko drveta, do kreča i zemlje.

Tipične kuće za ovaj kraj su čatmare, a za vezivanje maija u krovnoj konstrukciji stanovnici

Suve planine su koristili žensku kosu, što nije zabeleženo nigde na prostoru Srbije, dok su kao izolacioni materijal između dasaka, čatmi i blata koristili vunu od ovaca.

Suva Planina je vekovima bila sklonište hajduka koji su u njoj skrivali opljačkano blago za kojim i danas tragaju brojni lovci na zlato i drugo blago.

Urednik: Branko Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво