Profesionalci-Dr. Milutin Ivković Milutinac lekar i fudbaler

Rođen je 1906. godine u Beogradu. Milutinov otac Jovan bio je oficir, a majka Mila ćerka vojvode Radomira Putnika.

Fudbalsku karijeru počeo je 1922. u klubu Jugoslavija, a 1929. prešao je u BASK gde je igrao do kraja karijere 1938. godine. Za reprezentaciju je debitovao 1925. godine  i odigrao ukupno 40 utakmica.

Bio je kapiten nacionalnog tima na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. i na Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine. Igrao je beka i bio neprelazan u odbrani pa su ga zvali Državna kočnica. Poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je u decembru 1934. godine protiv Francuske u Parizu.

Medicinski fakultet završio je 1931. godine i otvorio ordinaciju za lečenje kožnih bolesti. Siromašnim pacijentima nije naplaćivao lečenje. Sa suprugom Elom Pops, imao je dve ćerke Gordanu i Mirjanu. Supruga mu je  umrla od tuberkuloze 1938. godine, pa su Milutin i njegova majka Mila brinuli o devojčicama.

Za vreme nemačke okupacije Jugoslavije sarađuje sa Narodnoslobodilačkim pokretom. Uhapšen je 24. maja 1943. godine i sledećeg jutra streljan u Jajincima. Za njegovu smrt porodica je saznala nekoliko meseci kasnije. Ne zna se gde je sahranjen.

Jedna ulica kod stadiona Partizana i dom zdravlja na Palilulii nose ime po čuvenom fudbaleru, a u Zemunu postoji i fudbalski klub Milutinac.

Autor Dragan Stanojević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво