Pravo na sutra-Krivi bez krivice 2.deo

Kosovski Apelacioni sud krajem 2021. godine je potvrdio presudu kojom je Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako navode, učešća u napadima srpskih snaga na albanske civile u Peći 1999. godine.

Porodica Zorana Đokića tvrdi da je osuđen potpuno nevin čovek. Radio je godinama na Kosovu i Metohiji za međunarodne organizacije i u dva ministarstva u Vladi Kosova, prošao je sve provere i, kažu, o njegovim zločinima nema ni govora. Obišli smo porodicu osuđenog Zorana Đokića u Kosovskoj Mitrovici. Porodica Đokić pokušava da skrene pažnju javnosti na ogroman problem koji ih je snašao. Najteže im pada to što ne mogu da urade ništa što bi pomoglo da Zoran izađe iz zatvora.

Na kaznu od šest godina zatvora osuđen je i Nenad Arsić iz Čaglavice, jer je 1999. godine navodno tukao svoje komšije, braću Šalja. On tvrdi da su ga braća prijavila, jer nije želeo da im proda deo imanja. Arsići, uprkos svemu kroz šta su prošli, kuću u Čaglavici prodati neće - i to je i Nenadova poruka iz zatvora.

Nenad Arsić je živeo u Čaglavici do 2014. godine, a posle preseljenja u Niš redovno je dolazio u svoju porodičnu kuću. Na dan kada je uhapšen pre dve godine krenuo je da izvadi lična dokumenta. Prema navodima iz presude, dvojicu Albanaca je primoravao da, kako se tvrdi, piju rakiju i pevaju srpske pesme. Terete ga i za pljačku nekoliko kuća.

On je do 2012. godine radio u Gračanici na izdavanju ličnih karata, a živeo je u Čaglavici. Sve vreme je bio tu. Zašto su od 1999. godine čekali do 2019. godine da ga uhapse, pita sestra Radmila Vasić.

Za ratne zločine do sada je osuđeno desetak Srba koji se nalaze u zatvoru u Podujevu. Svako suđenje pratile su brojne nepravilnosti, kažu advokati.
Zabrinjava to što je u najavi i novi zakon o krivičnom postupku, koji predviđa suđenje u odsustvu. To je dodatni pritisak na srpsko stanovništvo, jer po dosadašnjem iskustvu svako može biti na meti kosovskog tužilaštva i to za zločin koji nije počinio.

 

Činjenice pokazuju da je Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćeno pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i, bez čvrstih dokaza, osuđuju na višegodišnje kazne zatvora. U ovakvim postupcima ne postoje materijalni dokazi, uglavnom se presude donose na osnovu izjava svedoka, što je u suprotnosti sa zakonom o krivičnom postupku, objašnjava advokat Jovana Filipović.

Država bi trebalo da sagleda mogućnost da materijalno i psiho-socijalno podrži porodice, koje su najpre ostale bez imovine na Kosovu i Metohiji a sada i bez hranitelja. Nije dovoljno samo angažovati advokata, smatra Duško Čelić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво