Trag-Između pokreta i sporta

Opšte prihvaćeno mišljenje je da je planinarstvo nastalo sa velikim borbama za novi društveni poredak u Evropi, čija je najveća pokretačka snaga bila Francuska revolucija. Počeci planinarstva bili su u službi istraživačkog rada naučnika.

Početkom 19. veka planinari su se popeli na sve značajnije alpske vrhove, a visoke planine sve više mame ne samo pripadnike elitnih društvenih slojeva već i rastući građanski sloj. Osim želje za istraživanjem prirode, samo uživanje u planinarenju ima sve veću privlačnu snagu. Planinarstvo postaje i sport.

Prvu planinarsku organizaciju osnovali su pre 120 godina najumniji ljudi toga vremena u Srbiji, uglavnom sledbenici Josifa Pančića. Za prvog predsednika Srpskog planinskog društva izabran je akademik Jovan Žujović. Decenije za nama obeležene su uspesima naših sportista, izgradnjom mreže planinarskih objekata i uređenjem hiljada kilometara planinarskih staza. Planinari iz Srbije popeli su se na najviše planinske vrhove sveta, od Aljaske do Himalaja. Stasali su kroz vreme i mladi alpinisti, slobodni penjači, speleolozi... U Srbiji se svake godine organizuju prvenstva u orjentaciji, draj tulingu, planinskom trčanju, treking liga...

Danas, kao granski sportski svez u Srbiji, Planinarski savez Srbije broji preko 20.000 članova organizovanih u 179 klubova u svim krajevima naše zemlje. Kroz Srbiju prolaze i dva Evropska pešačka puta (E4 i E7) u dužini od 3.500 kilometara. Planinarstvo igra i veliku ulogu u razvoju zdravih životnih navika stanovništva Srbije kao i u razvijanju ekološke svesti kod naših građana.

Dokumentarni film Između pokreta i sporta sniman je na 48 lokacija u Srbiji a tokom tridesetominutne priče govore eminentni planinari iz Srbije iz različitih planinarskih disciplina, državni prvaci kao i naši alpinisti i visokogorci koji su se uspeli na najviši vrh sveta Mont Everest.

Autor filma: Dragoslav Gogić
Urednik: Jugoslava Đurica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво