Pravo na sutra-Specijal 15.emisija

Od 2008. godine, Evropska unija u Srbiji finansira Projekat besplatne pravne pomoći, koji izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicima po sporazumu o readmisiji obezbeđuje podršku i besplatnu pravnu pomoć u rešavanju niza pravnih problema, od imovinskih u mestima porekla, do pribavljanja ličnih dokumenata neophodnih za regulisanje njihovog građanskog statusa i ostvarivanja svih prava koja imaju u Republici Srbiji.

Ta, besplatna pomoć se ogleda u pronalaženju izvoda iz matičnih knjiga rođenih u mestima porekla, pribavljanje uverenja o državljanstvu, izvoda iz matičnih knjiga venčanih, listova nepokretnosti, uverenja o školskoj spremi, radnih knjižica, uverenja o jedinstvenom matičnom broju građana i slično... Projekat obezbeđuje pravovremenu i potpunu pravnu asistenciju - informisanje, savetovanje, pisanje podnesaka, zastupanje, odlazak u njihove rodne gradove gde su nadležne institucije od kojih se dokumentacija traži, kao i na ročišta u sudovima gde se vode procesi za imovinu koju izbegli ili raseljeni potražuju.

Pravnici projekta besplatne pravne pomoći su svoje korisnike zastupali u gotovo 8.000 predmeta i pomogli u zaštiti i ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava, kroz mehanizme obezbeđivanja besplatne pravne podrške u tim procesima.

Projekat je rezultat saradnje između Vlade Republike Srbije i Evropske unije, a doprinosi rešavanju statusa državljanstva, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, regulisanja penzija, radnog odnosa, regulisanje statusa imovine u mestima njihovog porekla, i rešavanja Urednik stambenog pitanja izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji.

Sudbine ljudi koji pripadaju ovim kategorijama stanovništva i nevolje na koje su nailazili, kao i uspešno završeni procesi kojima je za njih pribavljena neophodna dokumentacija, teme su emisija „Pravo na sutra - specijal", kao primeri koji govore da su, uz besplatnu pravnu pomoć, koju ovaj projekat obezbeđuje - njihovi problemi rešivi.

Urednica: Jelena Božović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво