Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji-Gorski carevi

Šta se desilo sa hajducima a posebno sa hajdučijom posle odlaska Turaka iz ovih krajeva? - ne piše ni u jednom istorijskom udžbeniku i bilo bi zanimljivo čuti profesore istorije na tu temu.

Zašto je priča o ovoj pojavi postala i ostala tabu istorijska tema u senci mitologizovane slike hajduka u kolektivnoj svesti? Zašto nikome nije bila važna činjenica da se oslobođena Sbija a kasnije Jugoslavija više od 150 godina bezuspešno borila sa hajdučijom i da je Kraljevina Jugoslavija u jednom momentu imala naviše paravojnih jedinica na svetu! I zašto u krajnjem gotovo svi mi znamo za Čarugu i hrvatski Zeleni kadar a ne znamo ništa o našim gorskim carevima koji su u jednom momentu uspostavili paralelnu vlast u Srbiji. Pa tako nikada nismo čuli za beogradske hajduke ili za hajdučicu Milju sa Balkana o kojoj je pisala sva evropska štampa krajem 19. veka ili čitavu plejadu naših međuratnih dilindžera... i tako redom. Kod nas je hajdučija zbog naših specifičnih istorijskih okolnosti trajala duže nego u drugim zemljama Evrope i Amerike. Kažu da je poslednji hajduk "kao hajduk" streljan čak 1942. godine u Užicu!!!

To su samo neka od pitanja koja su se pred istraživačku ekipu Dokumentarne redakcije Kulturno umetničkog programa otvorila i razotkrila bezmerno zanimljivu priču, kojom se do sada niko nije bavio.

Urednica i autorka serijala je Olivera Pančić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво