Pravo na sutra-Metohijski orkani

Godinama su raseljeni Srbi, iz sela oko Kline i Istoka, sanjali metohijsko sunce i obrise Prokletija, oštre vetrove i zavičaj...

Onda su se vratili, sa nadom, ali i strepnjom. Par godina po povratku šta je jače, pitamo ih.
Meštani povratničkog sela Ljubožda, u metohijskoj kotlini, ispričali su nam, da uprkos vencu visokih planina kojima su opasani, kada bura krene sa Jadrana, udaljenog svega stotinak kilometara, ovde duvaju vetrovi orkanske jačine. Nismo se u to uverili tokom kratkotrajnog boravka, ali smo hotimice shvatili da Ljubožda ima ono "nešto", posebnost koja se ne zaboravlja.
Kada su se 2017. g. vratili, svi skupa su bili smešteni u jednom podrumu i uprkos protestima komšija Albanaca - čekali izgradnju novih kuća, za 13 porodica. Sačekali i uselili se.
Sada smo u selu zatekli tek nekoliko najstarijih meštana, koji penzionerske dane provode u zavičaju.
Odgovore, na neka od pitanja povratnika iz Ljubožde, potražili smo u obližnjem Osojanu, gde je sedište Privremenog organa za opštinu Istok.
Interesovalo nas je i ima li kraja propadanju objekta koji je 2010. g. grad Beograd poklonio meštanima Osojana. Uverili smo se da, iako obdanište u njemu nikada nije počelo sa radom, bila je potrebna rekonstrukcija, zbog neodržavanja i demoliranja.
Povratnici u selu Rudice, koje se nalazi na osmom kilometru od Kline, gde je opštinski centar, najviše boli što imaju utisak da su zaboravljeni, a još jače uverenje im je da na nepravdu ne mogu da utiču. Nezadovoljni su neravnomernom raspodelom pomoći i nemogućnošću zaposlenja, pre svega.
Ipak, svakodnevno i njima, kao i u okolna sela gde ima srpskog življa, stiže hrana iz Narodne kuhinje, koju organizuje i distribuira eparhija Raško - prizrenska i humanitarna organizacija "Majka devet Jugovića".
Ovdašnji povratnici nemaju mnogo prilike da se viđaju i druže. O praznicima i nedeljom posete obližnji manastir Budisavci. Deca im idu u školu u Osojanu, tu je i ambulanta, ali u celoj Metohiji nema pedijatra, niti ginekologa, npr. Najbliži specijalistički centar je u Kosovskoj Mitrovici, pedesetak kilometara udaljenoj.
U selu Berkovo nekoliko srpskih povratničkih porodica, ali nerado staju pred kamere. Utisak je da su umorni od isterivanja pravde i ukazivanja na nepravdu. Da ih to više pritiska od svih drugih prepreka i poteškoća, koje ih i dalje sapliću u multietničklm okruženju, gde su rane još uvek nezaceljene...
U gradiću Istok, Srba je tek nekoliko. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla je u samom centru grada. U porti živi sveštenik sa suprugom i četiri sina. Dašak nade za njegove parohijane.
Povremeno Prokletije ne mogu da sačuvaju ovaj deo Metohije od orkanskih vetrova. Ljubav prema zavičaju vratila je prognane na ognjišta. Jer su sanjali strastveno. Da tu i opstanu, snovi nisu dovoljni.
Autorka i urednica emisije Tatjana Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво