Velikani- Vasa Pelagić (1833-1899)

Kada je u Banjaluci Vaso, buntovni ili, kako sam za sebe kaže, "prećerani" mladi učitelj, ustao u odbranu svojih đaka, koje su Turci napali na ulici, turske vlasti su ga osudile na 101 godinu robije.

Posle presude rekao je: "Osudili vi mene, gospodo, ili ne, ja ću i od sada, kao i do sada, uporno braniti i širiti svoje napredne misli dok god sam živ".

U zatočeništvu neumorno piše.
Iz zatvora je pobegao uz pomoć ruske i srpske vlade.
Došao je u Srbiju.
Uključio se u rad Ujedinjene omladine srpske i bio izabran za njenog predsednika i odbornika.
Obrenovići mu nikada nisu oprostili što je u bosansko-hercegovačkom ustanku spasao život Petru Mrkonjiću. Crkvene vlasti, uz pomoć žandarma, u Sabornoj crkvi u Beogradu oduzimaju mu arhimandritski čin i naređuju da mu se dela javno spale. Proglašavaju ga ludim i zatvaraju u ludnicu. Ali, oko 3.000 ogorčenih mladih Beograđana obija kapiju zatvora i oslobađa ga.
Napisao je i narodu razdelio oko 250.000 svojih knjiga. Ko bi pročitao njegovog "Narodnog učitelja" rekao bi: "Mi živimo po Pelagiću". Tom knjigom o lečenju bolesti lekovima iz prirode, on je jedan od začetnika ekološke ideologije. Poslednje godine proveo je po zatvorima. Tajno, noću, kao robijaš sahranjen je na zatvorskom groblju...

Urednik serije i scenarista je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво