Oko magazin-6.7.2021. Pekić u Kanu, od dana četrnaestog do vremena čuda

Posle tačno šest decenije, film "Dan četrnaesti" Zdravka Velimirovića, snimljen po prvom Pekićevom scenariju, ponovo na Filmskom festivalu u Kanu.

Umerena poseta, umeren pljesak, ali sutradan - neočekivano dobre kritike, zapisao je Borislav Pekić te 1961. godine po povratku iz Kana. Jedino tada nije redovno pisao beleške, jer je smatrao da "ko u Kanu piše, ne treba tamo ni da ide". Tadašnji boravak u Kanu, kako je rekao, bio je njegov prvi posleratni izlazak u svet.

Povodom jubileja, šest decenija od kanske premijere filma "Dan četrnaesti" u režiji Zdravka Velimirovića, ove godine Jugoslovenska kinoteka iz Beograda i Crnogorska kinoteka iz Podgorice u programu "Kan klasik" predstaviće taj film, restaurisan sa originalnog crno-belog negativa. O značaju ponovnog prikazivanja tog filma i o Pekićevom radu na filmu, govorimo u Oko magazinu.

„Nije imao šta da traži/ U ovom našem vremenu", zapisao je Matija Bećković u pesmi o Borislavu Pekiću. Pekićeva supruga Ljiljana u razgovoru za Oko magazin rekla je: "On nije bio za ovo vreme, njegovo vreme tek dolazi."

Jedan od najvećih srpskih pisaca XX veka pre pola veka dobio je Ninovu nagradu za roman godine za "Hodočašće Arsenija Njegovana". Napisao je, po mišljenju kritike, najmonumentalniji roman srpske književnosti "Zlatno runo". Tu su i „1999." koja nam se dogodila, „Kako upokojiti vampira" iz kojeg su rečenice o precima i potomcima i prošlosti i budućnosti počele da žive samostalno u javnoj sferi, „Besnilo", kojem nas je vratila epidemija i to baš u godini u kojoj se navršilo 90 godina od njegovog rođenja. I to su tek neki od naslova, jer Pekićev opus broji desetine naslova i hiljade i hiljade stranica.

Pre književnosti, u njegov život ušla je politika. Podsećamo na priču o poetici i politici Borislava Pekića.

Emisiju pripremila Dragana Ignjić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво