Oko magazin-17.8.2021. Petorica obešenih-80.godina kasnije

Ko su bili petorica komunista koji su na 17. avgusta 1941. obešeni na Terazijama?

"Recite zemljokradicama da pod ovom našom zvezdom voćke smrti više ne sade, jer će ih pojesti voće", ovi stihovi Vaska Pope uklesani su na Terazijama 31 kod Igumanove palate zajedno sa prizorima vešanja. A reč je o malom poznatom spomeniku petorici komunista koji su obešeni na Terazijama u cilju zastrašivanja građana Beograda ali i pokazivanja svemoći nemačkog okupatora. Bilo je to 17. avgusta 1941. Pogledajte priču o petorici ljudi koji su pre tačno 80 godina bili obešeni.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan krajem ovog meseca će posetiti Bosnu i Hercegovinu i to, između ostalog, da bi došao na jednu svadbu. Kako pišu sarajevski mediji, biće gost sa mladine strane jer Bakir Izetbegović u Sarajevu udaje svoju ćerku Jasminu. Pre pet godina, kada je Erdogan udavao svoju najmađu ćerku, Bakir je bio gost na venčanju. U Istanbulu, u muzeju žrtava 15. jul, okačena je slika drugog Izetbegovića, Bakirovog oca Alije, ispod koje čak piše "kralj mudraca". 15. jul je, inače jedan od najbitnijih datuma za Redžepa Erdogana, a zašto je i posle pet godina neuspeli puč značajan za njega, reporter Oko magazina proveravo je u Ankari i Istanbulu.

U nekom drugom vremenu večerašnju utakmicu između Crvene zvezde i Kluža, ako već nismo na stadionu mogli bismo da slušamo samo preko radio prenosa. I verovatno bi nam radio reporteri utakmicu prikazali mnogo boljom nego što će ona u stvari da bude. Naravno i večerašnju utakmicu možete da pratite i preko Radio Beograda, ali će je velika većina gledati na našoj televiziji. Šta smo sve izgubili ovom ludom trkom oko prava na tv prenose, kada nam je dostupno da direktno gledamo svaki fudbalski meč u bilo kojem delu Evrope, zašto je emisija "Vreme sporta i razonode" za ljubitelje fudbala nekada bila značajnija od svega?

Urednik emisije Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво