Oko magazin-Andrićeva vremena

Politička biografija najvećeg pisca Južnih Slovena.

Istorijska sudbina neke velike pisce smesti u dosadna vremena a nekima nameni život zanimljiviji od njihovog dela. Najveći pisac Južnih Slovena spada u ovu drugu grupu a u Oko magazinu, posvećenom 40.godišnjici smrti Ive Andrića bavimo se njegovom političkom biografijom. Od njegovih početaka u sarajevskim omladinskim organizacijama gde se družio sa Gavrilom Principom, preko mariborskog zatvora zbog ubistva Franca Ferdinanda do potpisivanja Trojnog Pakta i susreta sa Hitlerom.

U emisiji analiziramo i njegovu diplomatsku karijeru i njegov izbor da se umesto u neutralnu Švajcarsku vrati u „svrstani" i vrlo brzo srušeni Beograd. Da li je 1941. definitivno izabrao da bude Srbin? Da li se pribojavao dolaska nove revolucionarne vlasti, da li je održavao kontakte sa Ravnogorcima, kakve je ponude dobijao iz Nezavisne države Hrvatske? Kad je postigao sporazum sa novom vlašću, zašto je to učinio i da li je opisivajući Karađozovu Prokletu avliju pisao i o Brozovom Golom otoku? Naposletku, da li ga je Nobel spasao spasao od etikete inspiratora ratnih zločina iz rata koji se desio 17 godina posle njegove smrti?

U specijalnoj emisiji Oko magazina posvećenoj Andrićevim vremenima govore pisci Muharem Bazdulj i Vladimir Kecmanović, istoričar književnosti Tihomir Brajović i istoričar diplomatije Đorđe Lopičić.

Autor emisije: Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво