Tragom Karađorđa-Odlazak u legendu

Petnaesta epizoda "Odlazak u legendu" dokumentarno-igrane serije "Tragom Karađorđa" Obrazovno-naučnog programa RTS-a posvećena je tragičnom kraju vožda Karađorđa, sudbini njegovih posmrtnih ostataka, umetničkim delima i spomeničkom nasleđu o ovom srpskom velikanu.

Karađorđa u Radovanjskom lugu na trgu Dragića Vojkića na dan Svetog Arhangela Gavrila 13. jula 1817. god, po starom kalendaru, ubijaju njegovi kumovi knjaz Miloš i vojvoda Vujica Vulićević, a rukom Nikole Novakovića iz Levča.

Karađorđeva glava je odneta na uvid Marašli ali paši u Beograd, a potom istaknuta pred Stambol kapijom i pogrebena kod Saborne crkve u Beogradu, a telo je bilo sahranjeno u Rodovanjskom lugu.

Posle dve godine, 1819. po nalogu knjeginje Ljubice telo je preneto u njegovu zadužbinu crkvu Presvete Bogorodice u Topoli, a glava 1837. preneta takođe u istu crkvu, ali u grob njegove kćeri Poleksije.

Tek 9. septembra 1930. godine glava i telo vožda Karađorđa spojeni su u grobnici crkve Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli zadužbini kralja Petra I i sina mu Aleksandra Karađorđevića.
U znak pokajanja Vujica Vulićević podiže crkvu Pokajnicu kod Velike Plane, a knjaz Miloš crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Vrbici (danas Aranđelovac).

Reditelj: Miroslav Živanović
Urednik: Mr Velibor Lazarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво