Velikani-Živojin Mišić

U oba oslobodilačka rata protiv Turaka Živojin Mišić stekao je dragocena ratna iskustva. Posle majskog prevrata oficiri zaverenici su ga udaljili iz vojske. Reaktiviran je i postavljen za zamenika Radomira Putnika, načelnika štaba Vrhovne komande.

U vreme balkanskih ratova posebno se istakao u dve presudne bitke: na Kumanovu i na Bregalnici. A posle pobede u Kolubarskoj bici vrhovni komandant snaga Antante, francuski maršal Žozef Žofr piše o vojvodi Mišiću: "Delikatni manevri na Ceru i Kolubari vođeni su slobodom duha, snagom i sigurnim prosuđivanjem, kojim je ispoljeno majstorstvo srpskog komandovanja - zato oni i zaslužuju da zauzmu sjajno mesto u našim studijama ratne strategije". Posle uspešnog proboja Solunskog fronta, predsednik britanske vlade Dejvid Lojd Džordž piše: "Solunskom ofanzivom zadat je smrtni udarac Centralnim silama.

Srpski vojnici, koje je predvodio vojvoda Mišić, jedan od najtalentovanijih generala ovoga rata, izveli su proboj sa neodoljivim junaštvom". Na predlog filozofa Branislava Petronijevića, vojvoda Mišić postaje počasni doktor filozofije. Iz bolesničke postelje, iz koje više neće ustati, vojvoda je zahvalio rečima: "Izbor za počasnog doktora filozofije, utvrđuje me u mome uverenju da sam u životu težio onim idealima koje je i filozofija postavila za svoj cilj"...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво